Een gezond en concurrentieel kader voor de ontwikkeling van offshore windenergie

Enkele weken na de beslissing om de gelijkstroomverbinding van het energie-eiland Prinses Elisabeth op te schorten door een ontsporing van de kosten, blijft de nieuwe federale regering orde op zaken stellen in dit strategische dossier voor de toekomst van onze energie.
Tijdens de Ministerraad van vandaag werden er beslissingen genomen over de ontwikkeling van offshore windenergie in de Noordzee.
Kavel 1 (PEZ1) – Een nieuwe start in een gestabiliseerd kader
De vorige aanbesteding voor het eerste kavel van de offshore-zone (PEZ1) hield ernstige risico’s in: grote rechtsonzekerheden, een onrealistische kalender, een vaag financieel kader. Het behoud van deze procedure had de staat blootgesteld aan zware juridische risico’s en een aanzienlijke budgettaire ontsporing.
Mathieu Bihet, federaal minister van Energie, legt uit: “Ik heb een dossier geërfd waarvan de kosten dreigden stevig door te wegen op de factuur van gezinnen en bedrijven. Mijn prioriteit bestaat erin de projecten veilig te stellen en een energietransitie te verzekeren waarvan de kosten onder controle zijn. We mogen de koopkracht van de Belgen niet op het spel zetten.”
Uiterlijk tegen het einde van het eerste kwartaal 2026 zal er een nieuwe aanbesteding worden gelanceerd, in een rechtszeker, gemoderniseerd en transparanter kader. Het doel is om echte concurrentie te garanderen, wat gezond is voor de overheidsfinanciën en dus gunstig voor de burgers.
Kavel 2 (PEZ2) – De regering streeft haar offshore-ambities na
Gelijklopend bevestigt de regering haar ambitie opnieuw op het vlak van offshore windenergie door verder te gaan met de aanbesteding inzake kavel 2 (PEZ2), waarbij zij duidelijk aangeeft dat zij de hernieuwbare energiecapaciteit op de Noordzee wil blijven ontwikkelen.
“Het bijsturen van een procedure die slecht van start is gegaan, betekent niet dat wij onze ambitie opgeven. In tegendeel. Wij schakelen een versnelling hoger daar waar dat juridisch en economisch haalbaar is”, benadrukt Mathieu Bihet.
Een rigoureuze methode ten dienste van burgers en ondernemingen
Deze beslissingen illustreren de koers van de minister van Energie: een stabiele, duurzame en betaalbare energietoekomst.
“De burger mag niet de dupe zijn van een slecht aangestuurde transitie. Wij willen solide en levensvatbare projecten uitwerken, vanuit een logica van transparantie en verantwoordelijkheid”, concludeert de minister.
België is meer dan ooit geëngageerd in de energietransitie. Met striktheid en een doordachte aanpak wil de regering een ambitieuze en realistische energiemix uitbouwen, ten voordele van iedereen.
Samengevat
Kavel 1
• Onmiddellijke stopzetting van de lopende aanbestedingsprocedure voor kavel 1; • Grondige analyse van de juridische onzekerheden in verband met het huidige wettelijk kader;
• Herlancering van een nieuwe aanbestedingsprocedure uiterlijk tegen het einde van het eerste kwartaal 2026.
Kavel 2
• Herbevestigde wil om door te gaan met de aanbesteding voor dit kavel.