België en Frankrijk versterken hun nucleaire samenwerking

Federaal minister van Energie Mathieu Bihet was op woensdag 23 juli in Parijs om samen met zijn Franse ambtgenoot, Marc Ferracci, een intentieverklaring te ondertekenen, waarmee een nieuwe stap wordt gezet in de samenwerking tussen België en Frankrijk op het vlak van kernenergie.

Deze verklaring past in het kader van de heropleving van de nucleaire sector in België, die werd bekrachtigd door de wijziging van de wet van 2003 en de aankondiging van de terugkeer van kernenergie in onze energiemix. Zij getuigt van de wil van ons land om samen met zijn Europese partners de strategische uitdagingen op lange termijn aan te gaan: bevoorradingszekerheid, energiesoevereiniteit, decarbonisatie en innovatie.

“Na het openen van nieuwe mogelijkheden met de opheffing van de wet van 2003, zetten we vandaag een nieuwe stap: de concrete uitbouw van samenwerkingen. Met deze verklaring schuiven we aan tafel met Frankrijk, een bevriend land, een belangrijke industriële partner en een pionier op het vlak van civiele kernenergie in Europa”, verklaart Mathieu Bihet.

Dit gemeenschappelijke engagement betekent ook een belangrijke politieke stap, op het kruispunt van twee realiteiten: een paradigmaverschuiving op het vlak van energie in België, en een Europese dynamiek die gericht is op het herbevestigen van de strategische soevereiniteit in een context van geopolitieke instabiliteit.

Concreet is het intentieprotocol erop gericht de uitwisseling tussen beide regeringen te versterken op sleuteldomeinen zoals:

  • de verlenging van de levensduur van de bestaande reactoren;

  • de ontwikkeling van nieuwe projecten, met inbegrip van kleine modulaire reactoren (SMR);

  • onderzoek en innovatie;

  • de strategische bevoorradingsketens;

  • opleiding en vaardigheden.

Deze thematische samenwerkingen zullen worden uitgewerkt in afzonderlijke projecten en specifieke werkgroepen.

Het partnerschap stoelt op een gedeelde ambitie, namelijk van kernenergie een strategische hefboom maken voor een duurzamer, competitiever en veerkrachtiger Europa. Het getuigt van de wil om van kernenergie niet alleen een transitie-instrument te maken, maar ook een industriële en wetenschappelijke pijler voor toekomstige generaties.

“Kernenergie is een toekomstgerichte sector die centraal staat in de energietransitie. Samen met Frankrijk delen we een gemeenschappelijke visie: een Europa dat produceert, innoveert en beschermt”, concludeert de minister van Energie.

Door zijn nucleaire koers opnieuw te bevestigen en door samen te werken met zijn natuurlijke partners, neemt België zijn verantwoordelijkheid in het uitbouwen van een robuuste, innovatieve en soevereine Europese energiemix.